maandag , 26 september 2022
Wilders heeft zware klappen gekregen

Wilders heeft zware klappen gekregen

Vorige week vierde een groot deel van de wereld Kerst. Het feest waarin de geboorte van Jezus centraal staat die in het huidige Palestina werd geboren. Palestijnen hadden vorige week ook iets te vieren: niet zozeer het kerstfeest, maar de vrijlating van Samer Issawi. Een politiek gevangene, een verzetsheld. Door zijn 277-dagen lang durende hongerstaking in de gevangenis is hij bekend geworden als het symbool van het Palestijns verzet.

Naast dit verheugend nieuws, was er ook slecht nieuws uit Palestina. Zionisten voerden een luchtaanval uit op Gaza. Volgens nieuwsbronnen betrof dit een vergeldingsactie, omdat een Israëlische soldaat gedood werd bij de grens door een Palestijnse sluipschutter. En zoals altijd vielen er burgerslachtoffers. Er vielen niet alleen gewonden, maar ook een dode. Dit keer is het de 3-jarige Hala Abu Sabikha die om het leven is gekomen.
Helaas werd Gaza de afgelopen week door nog meer pech getroffen. Hevige regenbuien hebben in Gaza voor overstromingen gezorgd die zelfs levens hebben geëist. Burgers moesten zelfs geëvacueerd worden. Gevreesd wordt dat de blokkades in combinatie met de overstromingen tot een catastrofale humanitaire ramp zullen leiden. De VN heeft Gaza uitgeroepen tot rampgebied.

Vorige week zijn er ook lichtpuntjes geweest die tot optimisme leidden. In Engeland, in Bradford, hebben moslims een bijna vervallen synagoge gered. Bradford telt een kleine joodse gemeenschap. Het was onmogelijk voor ze om geld bij elkaar te krijgen voor renovaties. Moslims sprongen bij en hielden een succesvolle geldinzameling voor de redding van de synagoge. Dit is optimistisch nieuws, omdat vooral in het Westen het beeld bestaat dat moslims en joden elkaars vijanden zijn en niet door één deur kunnen gezien de Palestina-kwestie.

Over moslims gesproken: vorige week was Wilders alweer op de provocatietoer. Dit keer kwam hij met een anti-islamstickeractie. Maar helaas voor Wilders: de gewelddadige, agressieve reacties en dreigementen waar hij op had gehoopt, bleven uit. Er ontstonden juist vreedzame ludieke acties. Stichting OntdekIslam geeft bijvoorbeeld voor elke anti-islamsticker een gratis koran weg aan geïnteresseerde Nederlanders. Zelfs de Hizbu Tahrir, die door de AIVD in de gaten wordt gehouden, is op Facebook met een tegenstickeractie begonnen. Zij verspreiden stickers met de tawheed erop. Eigenlijk is dit heel ironisch: Wilders die door zijn anti-islam acties juist de da’wa onder moslims in Nederland stimuleert. Dank je wel Wilders!

Wilders’ stickeractie werd door nog een andere tegenvaller getroffen. Het gmailaccount van Wilders waar mensen de anti-islamstickers konden bestellen, werd door Google geblokkeerd. Hoe en waarom? Heel simpel: het Landelijk Beraad Marokkanen onder leiding van Rabbae, heeft een klacht ingediend bij Google. Volgens het reglement van Google is het niet toegestaan om haatdragend, racistisch materiaal te verspreiden via gmail. En voila! Zo zie je maar: actie ondernemen heeft wel zin.