maandag , 26 september 2022
Marokkaanse Ayoub mag niet voetballen Bastiaan wel

Marokkaanse Ayoub mag niet voetballen Bastiaan wel

Het Rotterdamse Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu heeft vragen gesteld aan sportminister Schippers over vermeende discriminatie bij voetbalclub Neptunus-Schiebroek. De club zelf spreekt dit tegen en zegt dat er iets fout is gegaan. Volgens het bestuur is er sprake van een verkiezingsstunt.

PvdA-er Kuzu kreeg van een moeder te horen dat zij op 23 oktober 2012 haar 5-jarige zoontje Ayoub had geprobeerd aan te melden bij de Rotterdamse voetbalclub Neptunus-Schiebroek, maar kreeg vervolgens te horen dat er een ledenstop en een wachtlijst was. Toen ze een paar dagen later hetzelfde probeerde voor een kindje met de naam Bastiaan, werd beloofd dat er contact met haar werd opgenomen. De ouders lieten het er toen nog bij zitten.

Ook tweede keer afgewezen
Op 23 januari dit jaar probeerde de moeder het nog eens met een kindje met de naam Younes. Ook toen kreeg ze te horen dat er een ledenstop en een lange wachtlijst was. Toen ze het een paar dagen later wederom probeerde voor een kind met de naam Thomas, werd hij uitgenodigd voor een training.

Kamervragen
Volgens de moeder is er duidelijk sprake van discriminatie. Ze zegt daarvan aangifte te hebben gedaan bij de politie. Daarnaast hebben drie Tweede Kamerleden van de PvdA, waaronder Tunahan Kuzu, vragen gesteld aan sportminister Edith Schippers. Zij willen onder meer weten hoe vaak dit in Nederland gebeurt en of ze daarover in overleg wil treden met de KNVB. Daarnaast stellen ze haar voor dat als dit herhaaldelijk gebeurt, de licentie van de club in te trekken. “Je mag in Nederland niet discrimineren op achternaam”, aldus Kuzu, die inmiddels ook contact heeft gehad met de deelgemeente en de KNVB.

Fout gemaakt
Het bestuur van Neptunus-Schiebroek spreekt tegen dat er sprake is van discriminatie. “Wij hadden maar één trainer voor de mini’s en de groep was vol”, vertelt bestuurslid Jan Steigenga. “We hebben dan ook gemeld dat het kindje op een wachtlijst was gezet. Kort daarna kregen we een extra trainer waardoor er weer plaats was. We hebben dat toen aan dat jongetje met de Nederlandse naam laten weten en ook dat andere jongetje had gebeld moeten worden. Dat is niet gebeurd en dat is onze fout. Degene die dat bij onze club toen regelde, had het jaar ervoor een herseninfarct gehad en kon zijn werk niet meer zo goed doen.”

Brief nooit ontvangen
Volgens Steigenga blijkt nu pas dat de moeder vorig jaar ook een brief had gestuurd naar de club, “Maar deze hebben we nooit ontvangen. Anders hadden we al veel eerder uit kunnen leggen wat er aan de hand was. Dit jaar is eigenlijk precies hetzelfde gebeurd. Ook nu kregen we ineens een trainer extra. Het toeval wil dat we eerst het jongetje met de Nederlandse naam hebben gebeld. Omdat we met vrijwilligers werken, kan dat afbellen niet allemaal op één dag. Als de moeder van het ‘andere’ jongetje iets mee geduld had gehad, dan hadden we die ook gebeld. Maar toen had ze al zoiets van: zie je wel.”

Club discrimineert niet
Steigenga spreekt tegen dat er bij zijn club wordt gediscrimineerd: “Een derde van onze leden heeft een buitenlandse achternaam. Dat is een goede afspiegeling van de wijk Schiebroek. Bovendien hebben we in het afgelopen jaar 22 allochtone en 42 autochtone leden ingeschreven.”

Verkiezingsstunt
Het bestuurslid is boos over de hele gang van zaken. “Volgens mij proberen ze te scoren met de verkiezingen in zicht. Dit hadden we in onderling overleg goed kunnen oplossen. Die ouders wilden niet eens meer met ons praten, maar wilden het hard spelen. Die hebben toen vervolgens vragen laten stellen door hun buurman die in de Tweede Kamer zit voor de PvdA en die partij staat er slecht voor in de peilingen.”

Bron: RTV Rijnmond