maandag , 26 september 2022
De leugen van krant metro

De leugen van krant metro

Niet alleen mensen of dieren kunnen uitgebuit worden, maar ook verhalen. Het wijnbar-mevrouw-verhaal is daar een uitstekend voorbeeld van. Vorige week beschreef Metro het clichéverhaal van een vrijgevochten Marokkaanse vrouw die gebroken zou hebben met haar patriarchale en beknellende culturele achtergrond. Ze koos voor zichzelf en was zelfs zo dapper om een wijnbar te openen in Rotterdam. Marokkaans, moslim en wijn: erg controversieel, toppunt van integratie en dus Nederlands nieuws! Zoals verwacht werd dit een succes en al gauw leverde het Metro een follow-up hitverhaal: ze zou door moslims massaal bedreigd zijn!

Dit verhaal was niet alleen voor Metro de Jackpot; ook verschillende figuren, groepen en politieke partijen profiteerden ervan. Het waren vooral de bedreigingen door MOSLIMS die interessant waren, want daar kan je in Nederland heel veel punten mee scoren. Haatpoliticus Wilders liet via Twitter van zich horen. Aboutaleb schreef zelfs een (dreig)brief aan de bedreiger in Metro. Diverse lokale Rotterdamse politici zijn een drankje gaan doen in de wijnbar onder het mom van steunbetuiging (lees: verkiezingsstunt).

Wijnbar-mevrouw liet natuurlijk ook van zich horen. In bijvoorbeeld het AD en bij P&W heeft zij meerdere malen onderstreept dat Metro het verhaal heeft opgeblazen. Het beeld dat de Metro van haar en haar familie heeft geschetst en uitgebuit, klopte voor geen meter. Ze is niet uitgehuwelijkt en heeft een goede band met haar ouders. Sterker nog: haar ouders steunen haar! Maar ja, op een paar kritische analyses na, wordt het echte verhaal genegeerd. Het interesseert niemand. De Metro-versie is veel spannender en past veel beter bij het beeld dat men heeft van Marokkanen/moslims/moslima’s/etc. Opvallend is ook dat er weinig ophef is ontstaan over het feit hoe Metro nieuws maakt en over de ethische kant van journalistiek. Een verhaal verdraaien (eigenlijk is het gewoon liegen)en het zo sensationeel te maken zodat het goed scoort, is niet bepaald ethisch. Dit wijnbar-verhaal heeft bovendien veel schade aangericht. De vader van de wijnbar-mevrouw heeft hieronder geleden en islamofoben/racisten zijn weer eens heerlijk goed gevoed.

Afgelopen week werd niet alleen wijnbar-mevrouw bedreigd, maar ook de Amsterdamse Stichting Argan en de lijsttrekker van de Rotterdamse NIDA. En nee, zij werden niet bedreigd door andere moslims, maar door autochtone Nederlanders. Waarom hoorde je toen politici niet? Waarom kwamen autochtone Nederlanders niet met collectieve acties om duidelijk afstand te nemen van hun racistische landgenoten? Waarom kwam men niet met het idee om uit solidariteit het logo van NIDA of Stichting Argan als profielpic op Facebook te gebruiken? Of om als steunbetuiging op 19 maart op NIDA te stemmen? Nee, dat gebeurde allemaal niet (en zal ook niet gebeuren), want het zijn maar ‘een paar gekke individuen die niet representatief zijn voor het geheel.’ Maar in het geval van moslims is dat niet zo natuurlijk. Dan gaat het niet om een paar gekke individuen, maar om het collectief. Tja, de ene bedreiging zou de andere niet zijn of met andere woorden: er wordt duidelijk met twee maten gemeten.

Jammer genoeg trappen moslims/Marokkanen hier ook in (het meten met twee maten). Het lijkt zelfs een vanzelfsprekendheid te zijn geworden om als moslim afstand te nemen van andere moslims als die zich misdragen. Op Facebook waren moslims –die zelf geen alcohol nuttigen- die steun wilden betuigen aan wijnbar-mevrouw en om zo afstand te nemen van die radicale islamitische bedreigers. Weet je aan wat dat doet denken? Aan de volgende passage uit de autobiografie van Malcolm X die geen verdere commentaar behoeft:

So many of those so-called ‘upper-class’ Negroes are so busy trying to impress on the white man that they are ‘different from those others’ that they can’t see they are only helping the white man to keep his low opinions of all Negroes. (p. 109)

Nu we NIDA hebben genoemd: de gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. Diverse lokale politici laten weer van zich horen en proberen op allerlei manieren zieltjes te winnen. PVV Almere, bijvoorbeeld, is met het geniale idee gekomen om de markt hoofddoekvrij te maken. Ze verlangen naar het Nederlands straatbeeld dat verdwenen is door de massale islamisering van Nederland. Maar de PVV wil meer: moslims net zo lang blijven pesten totdat ze inzien dat ‘de islam een onvrije ideologie is’ en daar zelf afstand van nemen. Nou, wanneer komt PVV eens met iets nieuws? PVV-retoriek begint behoorlijk saai te worden, want dit soort onzin kramen ze al jaren uit. Misschien moet iemand PVV laten inzien hoe belachelijk de PVV-ideologie is en ze hiervan bevrijden.

Tot slot kwam PvdA Rotterdam afgelopen week ook in beeld. In P&W stonden de lijsttrekkers van PvdA Rotterdam en NIDA tegenover elkaar. PvdA Rotterdam wil de grootste worden zodat Rotterdam een linkse koers kan varen. Zo’n uitlating is moeilijk serieus te nemen aangezien PvdA Rotterdam heeft aangegeven een samenwerking met Leefbaar Rotterdam niet uit te sluiten. Is Leefbaar Rotterdam links? Of was dit een verspreking en bedoelde de PvdA-lijsttrekker de andere linkse koers, namelijk rechts? Of nee, vaart PvdA Rotterdam (en eigenlijk heel PvdA) op diverse vlakken niet al jaren een rechtse koers?